logo vlinder1
Wandelingen

Voor eventuele aanvullende info mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De Natuurgids 2018-5

Voetspoor 299

Wandeling rond de peelvennen in Nederweert

De wandeling rond de vennen van De Banen, Sarsven, Kwegt en Schoolkuilen is ca. 15 km lang en kan ingekort worden tot ca. 9 km. Weert en Nederweert zijn gelegen op een horst omgeven door een laag gebied van moerassen en peelvennen. Ten oosten en ten zuiden van Nederweert zijn de peelvennen tussen 1992 en 2017 door het Limburgs landschap hersteld. Tevens heeft er een herinrichting van de omgeving plaatsgevonden waarbij beken verlegd zijn en nieuwe natuur- en landbouwgebieden zijn ingericht. Door de bijzondere flora en fauna is het vennengebied een van de pareltjes in het Midden-Limburgse landschap.

Met excuus van de redactie: Bij de druk in editie 5-2018 : Voetspoor 299 zijn enkele onvolkomenheden geslopen. Het gaat hier om de verkeerde tekst onder twee foto’s, alsmede het onvolledige routekaartje. Daarom publiceren we hier op onze website de volledig gecorrigeerde “Wandeling rond de Peelvennen in Nederweert.”

Het gecorrigeerde Voetspoor kunt u hier downloaden

 

 

 

De Natuurgids 2018-5

Korte tour 179

Over de randen van de Brunssummerheide naar de Oude Landgraaf

Deze ruim 8 kilometer lange wandeling voert ons vanuit Landgraaf via de randen van een mooi stukje Brunssummerheide naar de Oude Landgraaf. Het vertrekpunt is op de Voortstraat ter hoogte van huisnummer 54, tegenover friture De Voort op de kruising met de Kleikoeleweg.

 

 

 

 

De Natuurgids 2018-4

Voetspoor 298

Afwisselende wandeling tussen Amstenrade – Oirsbeek en Schinnen

Deze afwisselende wandeling voert u, over vaak verassende paden, door een mooi stukje Limburgs landschap tussen de plaatsen Amstenrade, Oirsbeek en Schinnen. We beginnen de wandeling met een bezoek aan het kasteelpark van Amstenrade. (Openingstijden 10.00 u. – 16.00 u. in de winter en 10.00 u. – 18.00 u. in de zomer.) Vervolgens wandelen we naar Oirsbeek waar we door het nieuwe natuurgebied van de voormalige grindgroeve struinen. Via het beekdal van de Kakkert bereiken we Schinnen waar we langs de romantische Mulderplas wandelen. Via Tull keren we dan terug naar ons startpunt in Amstenrade. We starten de wandeling vanaf de parkeerplaats bij het kasteel van Amstenrade gelegen aan het begin van de Hagendorenweg nr.1.


 

 

 

De Natuurgids 2018-4

Korte tour 178

Ommetje Wolder Maastricht

De wandeling van circa 6 km over geaccidenteerd terrein brengt u van de kern Wolder door velden en boomgaarden naar oude en nieuwe natuur, naar wijngaarden en rijksmonumenten zoals Chateau Neercanne en de Jezuietengrotten. Naar alle windstreken zijn er prachtige uitzichtpunten. Deze –bewegwijzerde- route loopt gedeeltelijk over onverharde soms modderige bospaadjes en door een steile mergelkloof. Goed schoeisel is noodzakelijk. Het ommetje start op het Monseigneur Vranckenplein 6213 HL Maastricht waar u gratis kunt parkeren. Het startpunt is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer (Arriva lijn 3).


 

 

 

De Natuurgids 2018-3

Voetspoor 297

Over oude pelgrimswegen naar Reinartzhof

Dit voetspoor leidt u langs de bovenloop van de Vesdre en haar zijbeken. De Vesdre levert water aan het stuwmeer van Eupen waaruit drinkwater wordt gewonnen voor onder meer Eupen en Verviers. Om te voorkomen dat er verontreiniging uit de riolering van Roetgen en Petergensfeld in de Vesdre terecht komt, is de oorspronkelijke bedding van de Vesdre grotendeels drooggelegd en stroomt het meeste water via een bypass naar de Steinbach om vervolgens via deze beek weer in de oorspronkelijke loop van de Vesdre terecht te komen. Het gehucht Reinartzhof waar u doorheen wandelt, werd zelfs geheel afgebroken om te voorkomen dat het water verontreinigd werd. Deze wandelroute loopt door loof- en naaldbossen, langs de rand van het Kutenhartveen en door de Duitse landbouwenclave Schwerzfeld. De route heeft een lengte van circa 16 km, gaat voor de helft over zeer smalle en modderige paden langs de beekjes en is eigenlijk niet geschikt voor ongeoefende wandelaars. Stevig schoeisel en een wandelstok zijn aan te bevelen. Horeca ontbreekt onderweg, wel staan er her en der zitbanken en picknicktafels.


 

 

 

De Natuurgids 2018-3

Korte tour 177

Wandeling over de Bergseheide en het Natuurpark Ingendael

Deze ca. 9 kilometer lange wandeling voert ons door het hellingbos van het Geuldal tussen Geulhem en Valkenburg. We wandelen over de Bergseheide, ofschoon van heide niets meer te zien is, dalen dan af naar de Geul om vervolgens door het Natuurpark Ingendael terug te keren naar ons vertrekpunt. Ons vertrekpunt is gelegen bij hotel de Geulhemmermolen aan de Geulhemmerweg 49, 6325 PJ Berg en Terblijt.


 

 

 

De Natuurgids 2018-2

Voetspoor 296

Vanuit Simmerath naar het Tiefenbachtal, Rurtal en Brombachtal

Begin en eindpunt van deze Eifelwandeling is het Eifeldorp Simmerath. We dalen via het prachtige Tiefenbachtal af naar het brede Rurtal, volgen de Rur richting Hammer en wandelen via de Ludwig – Mathar – weg naar Dedenborn. Via een lange, langzaam stijgende bosweg wandelen we door het Brombachtal terug naar ons startpunt in Simmerath. De wandeling is ca.17 kilometer lang en kan ingekort worden tot ca.11.5 kilometer. Stevige wandelschoenen zijn zeer aan te bevelen.


 

 

 

De Natuurgids 2018-2

Korte tour 176

Wandeling naar het Domein Kattevennen

Deze geheel vlakke wandeling met een lengte van ca. 8 kilometer brengt ons door gevarieerd bos naar het Domein Kattevennen, een van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. We starten de wandeling bij Brasserie de Lindenhof aan de Veugenstraat 48, 3690 Zutendaal. Vanuit het centrum van Zutendaal volgen we het bord “andere richtingen”. We blijven deze weg volgen tot op de rotonde waar we naar rechts gaan richting As. Na 300 meter nemen we de Veugenstraat naar links.


 

 

 

De Natuurgids 2018-1

Voetspoor 295

Wandeling door het Aachener- en Augustinerwald

Deze boswandeling voert u, over goed begaanbare wegen, door de uitgestrekte bossen van het Aachenerwald en het Augustinerwald. Samen hebben de bossen een oppervlakte van 1350 hectare en strekken zich uit over de landsgrens naar België. In het noorden raakt het Aachenerwald het drielandenpunt bij Vaals. Het is het belangrijkste recreatiegebied van de stad Aken. De bossen hebben meer als 100 kilometer wandelpaden waarvan we met het lopen van dit voetspoor ca. 15 kilometer

zullen bewandelen. Inkorten tot ca. 11.5 kilometer is mogelijk. De laatste kilometer van de wandeling voert u over het prachtige Waldfriedhof met zijn indrukwekkende, 27 meter hoge, Bismarckturm.


 

 

 

De Natuurgids 2018-1

Korte Tour 175

Het plateau en hellingbos bij Elsloo

Deze ca. 9 kilometer lange wandeling voert ons via de oude dorpskern van Elsloo naar het op het plateau gelegen rustieke Catsop. Daarna dalen we door het langgerekte Bunderbos, met zijn vele bronbeekjes, af naar het Maasdal. We starten de wandeling vanaf de parkeerplaats bij kasteel Elsloo gelegen aan de Maasbergweg 1, 6181 GV Elsloo.

 

 

 

 

 

 

 

ACTUALISEREN ROUTES:
Onvoorziene veranderingen in de routes van Voetspoor en Korte Tour na het verschijnen van de desbetreffende Natuurgids, worden weergegeven in

Voetspoor 274
wandel1Via het Weerterbosch naar het Hugterbroek en de Hugterheide | Henk Lenaers, Stramproy. Op de grens van Limburg en Noord-Brabant, ten noordwesten van Weert, ligt het Weerterbos. Het gebied bestaat uit vochtige en droge bossen, graslandpercelen en kleine heideveldjes. Verspreid liggen herstelde vennen en centraal in het gebied bevindt zich de tot natuurgebied omgevormde graslandenclave van voormalige boerderij de Grashut. Het Weerterbos wordt aan de westkant begrensd door de Hugterheide en bestaat grotendeels uit naaldbos. Bijna de gehele route, met een Iengte van circa 15 kilometer, loopt over onverharde maar goed begaanbare paden en biedt een en al natuur. Na een natte periode kan het plaatselijk behoorlijk modderig zijn.

 

Omleiding korte tour 172 (Natuurgids 2017-6)
Wandeling tussen Cadier en Keer en Bemelen

Schermafdruk 2017 10 19 09.52.23Door de nieuwe eigenaar van een stuk bos is onlangs een pad afgesloten waardoor de route iets wordt gewijzigd. De wijziging betreft de tweede regel onder “(Punt 5)” op blz. 202: Op het dwarspad gaan we NIET naar rechts maar naar links. Een smal paadje naar links negeren we en blijven ons pad dat naar rechts draait, boven langs door het bos volgen. Het paadje draait dan al snel rechts naar beneden. Op het dwarspad bij de afrastering, rechts is gebarricadeerd met een houtwal, nemen we het trappenpad naar links naar beneden. Lees dan verder op blz. 202 vijfde regel onder “(Punt 5)”: “Ons pad draait naar links en we blijven nu dit pad door de rand van het bos steeds volgen........”.


VOETSPOOR
:
Sinds 1979 staat er in elk nummer van De Natuurgids een Voetspoor. Dit is een uitvoerig beschreven wandelroute door de natuur met een lengte van 15 tot 20 kilometer. De meeste wandelroutes zijn in Limburg uitgezet. Maar er zijn ook grensoverschrijdende routes in de Euregio en in Noord-Brabant en Gelderland.


Korte Tour 154

Vanuit Bunde over het A2-ecoduct naar Schietecoven | Harry Boelen, Maastrich
wandel2Vanuit Bunde over het A2-ecoduct naar Schietecoven Harry Boelen, Maastricht Deze 8.5 kilometer lange wandeling voert ons door het Kloosterbos over het ecoduct naar het Kalverbosch om vervolgens terug te keren via Kasen en het Bunderbos naar onze startlocatie aan het station van Bunde gelegen aan de Spoorstraat.

Wandeling.
Staande met de rug naar het spoor gaan we naar rechts, om dan na ca. 100 meter naar rechts het spoor over te steken. We lopen de Kloosterberg op en nemen de Prins Bernhardlaan naar rechts. Vóór huisnummer 15 nemen we het pad naar links langs een beekje omhoog. Op het kruispunt met een asfaltweg blijven we rechtdoor lopen. Rechts zien we de gebouwen van voormalig klooster Overbunde.