logo vlinder1
2016 - 04

2016 - 04

Putter, onze kleurrijkste zangvogel Jeu Smeets, Venlo

2016 04 01De Putter ( Carduelis carduelis ) ook bekend onder de naam distelvink, is een zangvogel die tot de kleurrijkste vogels van Europa behoort. Hij heeft een voorkeur voor beekdalen en half open gebieden met bomen ( Elzen ) en struiken en bosranden met een rijke vegetatie, om zijn voedsel te vergaren via de vele wilde bloemen ( composieten ), distels, kaardenbollen, grassen en struiken die in bloemenranden en wegbermen bloeien.


 

2016 04 02Ommetje Straproy Verkenningswandeltocht Staat en Verhaal Landschap | Henk Lenaers, Stramproy
De licht golvende zandrug van de Stramprooierheide tussen de voormalige moerasgebieden van het Stramprooier- en het Wijffelterbroek kent een hele bewogen geschiedenis. Lengte wandeling ruim 8 km. Het startpunt ligt nabij de Belgische grens bij “vakantiepark het Vosseven”; Lochtstraat 28 6039 RV in Stramproy.

 


2016 04 03De Platbuik | Piet Schuttelaar, Stein
Beschenen door de middagzon glansde haar lijf als gloeidraad. Ze zat doodstil op een takje maar haar kopje draaide als een droogtrommel. Ik weet niet wat er in haar neuronen rondscharrelde, dus behoedzaam en geconcentreerd, zoals je een draad door het oog van en naald steekt, benaderde ik met de camera in aanslag, mevrouw Platbuik. Libellen hebben een blikveld van 360 graden en ze zien dus alles boven en onder zich in een oogopslag. Maar ik had geluk; ze accepteerde enkele seconden mijn aanwezigheid…

 


2016 04 04Voorjaarsperikelen | Lei Amkreutz, Sint Geertruid
De eerste vinkenslagen in de tuin, waren dit jaar te horen op 19 februari. De vink (Fringilla coelebs) begint vanaf dan steeds luider en uit verschillende hoeken duidelijk te maken wat zijn territorium is. Voor de broedtijd die duurt van half april tot juli zal hij als vrijgezelle man, gelet op de Latijnse naam, een terugkerend vrouwtje moeten lokken om aan de nestbouw te beginnen.. Niet lang na die eerste vinkenslagen vult de tuin zich dagelijks met meer en uitbundigere vogelgeluiden. De hoogste tijd om de vogelkastjes te inspecteren en schoon te maken. Een enkel kastje was al gedeeltelijk gevuld met vers mos een ander met gevlochten haren van gelijke dikte. Waarschijnlijk haren van twee in de buurt lopende ezels.

 


2016 04 05Werking van de kalkovens en de verwerking van de producten hiervan | Jan Nilesen, Eys
Dit is het eerste artikel over de werking van de kalkovens en de verwerking van de producten hiervan. De volgende twee artikelen gaan respectievelijk over de geschiedenis van het kalkbranden en de kalkovens die als industriële monumenten aanwezig zijn in het Zuid-Limburgse landschap.


2016 04 06De Keulse baan bij Sittard en veerboot van Berg aan de Maas | Hary van Aken, Klimmen
Vaker vermeldde ik de Keulse banen van Maastricht, Sittard, Roermond en Venlo die waarschijnlijk al gedurende twee millennia bestaan. Deze keer besteed ik aandacht aan de Romeinse en latere Keulse baan van Sittard naar Keulen en de oversteek van de Maas. Deze Maasoversteek verschoof tijdens de Middeleeuwen vermoedelijk van Dilsen naar de huidige locatie in Berg aan de Maas. Tijdens de Middeleeuwen groeiden de kasteeldorpen Sittard en Stokkem uit tot versterkte handelsstadjes langs de heerbanen. De belangrijke Romeinse nederzettingen zoals Dilsen en Tudderen verloren in de tussentijd hun glorie. Deze laatste behouden Keltisch/ Romeinse plaatsnamen bewijzen wel dat deze nederzettingen bleven bestaan.


2016 04 07Vallei van de Ziepbeek | Olaf Op den Kamp, Kerkrade
De vallei van de Ziepbeek of Zijpbeek is ongeveer 250 ha groot en ligt op de oostelijke rand van het Kempisch plateau in de Belgische gemeente Lanaken. In deze plateaurand liggen diverse droogdalen en enkele beekdalen, waaronder dat van de Ziepbeek. Deze heidebeek ontspringt nabij de Gaarvijver en stroomt over een afstand van vijf kilometer door bossen en heide. Daarna stroomt de beek door de bebouwde kom van Rekem, waar ze vroeger als stadsgracht diende, en vervolgens door het Maasdallangs Boorsem. Bij Geneut mondt de Ziepbeek uit in de Maas. Vroeger behoorde het gebied als woeste grond bij de omliggende dorpen, dit is nog te zien in de toponiemen. De Neerharerheide werd gebruikt door de inwoners van Neerharen. De vallei van de Ziepbeek heette vroeger Rekemerheide omdat hier vroeger door de inwoners van Rekem turf gestoken werd.

 


2016 04 08Voetspoor 282 Panoramawandeling vanuit Comblain–au–Pont | Harry Boelen, Maastricht
Begin en eindpunt van deze wandeling is de Place Leblanc in Comblain- au- Pont, het kruispunt van de twee mooiste valleien van Belgie, die van de Amblève en de Ourthe. De naam Comblain komt af van het Latijnse woord “Confluentes” (samenvloeiing) en heeft dezelfde oorsprong als Koblenz in het Rijnland en Coublanc in Frankrijk. In Comblain– au – Pont vloeien de Amblève en de Ourthe samen om vervolgens als Ourthe verder te stromen en in Luik uit te monden in de Maas. In deze mooie omgeving kunt u genieten van het oogstrelend landschap dat gekenmerkt wordt door rust en kalmte. U kunt er de rijke flora en fauna ontdekken in een van de drie natuurreservaten : Le Chession, Le Vignoble en Les Roches Noires. De wandeling is ca. 16 kilometer lang en voert u langs de oevers van de Ourthe en over de heuvels langs de Amblève. Het is mogelijk de wandeling in te korten tot ca. 9 km. Plaatselijk, zeker na een regenperiode, kan het behoorlijk modderig zijn. Stevige wandelschoenen zijn daarom geen overbodige luxe.

 


2016 04 09Korte tour 162
Wandeling door het Imstenraderbos | Harry Boelen, Maastricht
Deze 9 kilometer lange wandeling voert u kriskras door het Imstenraderbos, met een oppervlakte van 65 hectare en laat u genieten van een onverwacht mooi stukje natuur en diverse mooie uitzichten. Door een storing in de aardkorst zijn twee verschillende grondsoorten aan de oppervlakte gekomen. Dit verklaart de grote variatie aan plantengroei in het gebied. We starten de wandeling vanaf eetcafé ’t Koffiehuuske gelegen in Benzenrade 1, 6419 PE te Heerlen. We bereiken Benzenrade vanuit Heerlen via de N281 afslag Heerlen Zuid / Atrium MC.

 


 

2016 04 09ANieuwe natuur | Jan van Dingenen, Liempde
In de drie vorige artikelen is beschreven hoe de Meierij in Brabant na 1200 in ruim een eeuw het hele bestand aan bos kwijtraakte. De boeren konden dus geen gebruik meer maken van hout, blad, eikels, strooisels enz. en moesten dus hun bedrijfsvoering opnieuw uitvinden. Het resultaat was de heide, het in gebruik nemen van de beekdalen en zuinig zijn met bomen. Door toedoen van de hertog van Brabant werden ze bovendien kleine zelfstandigen met financiële verplichtingen in plaats van horigen die afhankelijk waren van de heer, die overigens wel een zorgplicht had. Na 1850 en vooral na 1900 verdween de hei door de introductie van kunstmest. En nu willen we de hei weer terug.


2016 04 09BKampioenen | Frans Sijben, Nijmegen
Goudwesp, mus, madeliefje, gorilla, bonobo: kampioenen van de natuur. Populaties dier- en plantensoorten breiden uit en veroveren leefgebieden of sterven uit. De natuur heeft zijn winnaars en verliezers. Hieronder enkele kampioenen.

 


 

2016 04 09CNa de peelbrand en voor de ontginning 1960 – 1963 | Huub Kluijtmans, Grashoek
Na de veenbrand waren de contouren van de Peel duidelijk zichtbaar, ook de lange hoger gelegen zandrug die naar het oosten wegdraaide. De pingo-ruine aan de voet van die zandrug waarin vijftig jaar eerder de helmvondst was gedaan, is nu heel duidelijk te zien. Hierin zouden zeker nog kleine voorwerpen kunnen liggen die in 1910 zijn achtergebleven. Als er nog resten van stukjes leer, wollen stof of ander organisch materiaal aanwezig zijn geweest, hebben die de brand van 1959 zeker niet doorstaan. In die laagte zochten we naar minimale kleine resten die diep genoeg onder de oppervlakte konden liggen, in de hoop dat ze door de vuurzee van 1959 niet zijn verbrand. Er was nog een storende factor; alle nog aanwezige zaken waren voor het indringen van het Peelwater verkleurd tot een uniforme bruin - zwarte kleur. Hierdoor waren slechts met de grootste moeite en uiterste concentratie voorwerpen te herkennen. Dat is ook de reden waarom turfgravers in 1910 veel zaken niet onmiddellijk hebben herkend, en zijn er veel voorwerpen die uniek waren, met het graversmes (stikker) in turfmootjes gestoken.


2016 04 09DBe(c)k, Geer en Hering | Wil Schupp, Oirsbeek
Sommige namen kom je best vaak tegen in onze Limburgse contreien. ( maar ook daarbuiten ). En wel in afgeleide namen ervan, zoals naamgevingen aan gebouwen, straten, woonwijken, merken enzovoort.

 


 

2016 04 09EHet ei (deel 2) | Thijs Abbenhuis, Haelen
Van het gewone consumptie kippenei is Nederland de grootste producent van de wereld. In 2015 waren er 34.780.000 leghennen die samen zo’n 10,6 miljoen eieren legden. Hiervan aten we er zelf 145 per jaar als ei en producten als eiersalades, pasta’s, bakkersproducten.

 


2016 04 09FDe jeugdgroep van IVN Brunssum Onderbanken ging op “kamp” |  Met dank aan Wilma Janssen en de kids
Voor het eerst sinds de jeugdgroep van het IVN in Brunssum bestaat, stond er dit jaar een overnachting op het programma. Op vrijdagmiddag arriveerden 6 jongens en 5 meisjes in de leeftijd van 7 tot 11 jaar om dit avontuur aan te gaan. De overnachting was in ons eigen gebouw in de heemtuin gepland. We stonden met 4 vrijwilligers klaar om de kinderen een leuk weekend te bezorgen. Of dat gelukt is, kunnen jullie in onderstaande verslagen van de kinderen lezen.