logo vlinder1
2017 - 01

 2017 01 a

 Proza - Koperuil Ger Eikholt, Mook

 


 2017 01 b

Tuinen – 2017: Jaar van de botanische tuinen in Nederland Frans Sijben, Nijmegen

Het jaar 2017 staat in het teken van botanische tuinen. 24 botanische tuinen bundelen hun krachten en werpen zich op als botanic guardians: hoeders en poortwachters van de biodiversiteit. In dit themajaar zijn er twee tentoonstellingen en een symposium en lanceren de botanische tuinen een vernieuwde website en een nieuwe app: Hortus Chat.

 


 2017 01 c

Es de aert koas proate - Heerbaan Heerlen, Gulpen, Voeren, Luik (5) Hary van Aken, Klimmen

Vanuit ’s Gravenvoeren volgen we de oude weg naar Visé die bij de Maas aansloot op de Romeinse heerbaan van Maastricht naar Luik. Aangenomen wordt dat Karel de Grote regelmatig reisde tussen het paleis van Herstal en zijn geliefde warme-bron-residentie in Aken. Indien deze wegen van Romeinse oorsprong zijn, waren zij overigens vrij onbeduidend.

 


 2017 01 d

Huisdieren – De poes, ons geheimzinnige maatje Wiel Hupperets, Maastricht

Zoals in eerdere artikelen vermeld, zijn er mensen die met de niet-zichtbare zijde van levende wezens kunnen communiceren. Een deel van zo’n gesprek; tussen de vragensteller en het hogere wezen van de poes of kat, is hier weergegeven.

 


 2017 01 e

Erfgoed in Limburg – Renovatie van oudste vakwerkhuis Hary van Aken, Klimmen

Sinds 1982 raakte het oudste Limburgse vakwerkhuis in verval. Het betreft een ruim 500 jaar oud bouwwerk in Camerig bij Epen. Bouwhistoricus Coen Eggen ontdekte dat enkele vakwerkhuizen in Epen reeds rond 1550 gebouwd waren. De bekende hoeve van Camerig bleek zelfs van ca. 1460 te stammen. Met deze ouderdom is dit het oudste exemplaar van Limburg.

 


 2017 01 f

Volkscultuur – 14 februari, Valentijnsdag of Lievekensdag Piet Schuttelaar, Stein

Een liefdesverklaring noemt men ook wel een Valentine.. Het gebruik is om je valentine anoniem te versturen. Populaire symbolen zijn: rode roos, gedicht, valentine met een parfumgeurtje, met een hartje, of met een cupido. Valentijnsdag is een van de merkel- of lotdagen. Dat zijn dagen die volgens het volksgeloof een bijzondere band hebben met de naamdag van een heilige, belangrijk zijn voor het levenslot van de mens, voor het gedijen van het vee en de gewassen en voor het weer. Het weer op zo’n dag schijnt dan bepalend te zijn voor de daaropvolgende periode.

 


 2017 01 g

Kruiden – Karwij, Komijn en Koriander Hans Hermans, Heerlen

In een echt ondergistend Pilsener bier zitten slechts drie ingrediënten; mout, hop en water. Dat was vroeger anders, want om het toen nog bovengistend brouwsel smakelijk en duurzamer te maken, werden er de meest aromarijke gruitkruiden aan toegevoegd. Omdat bovengisting door veel verschillende schimmels veroorzaakt kan worden werden er soms rare ‘microwezens’ aan toegevoegd. Onderzoek bracht aan het licht dat zelfs navelschimmels gebruikt werden. Zien wij de monniken al met een stokje in hun navel pluizen? Wellicht gezonder dan de E-nummers van nu.

 


 2017 01 h

Natuurgebieden in onze omgeving – Bioblitz in GaiaZOO Olaf Op den Kamp, Kerkrade

GaiaZOO zal bij de meeste Limburgers bekend zijn als een dierentuin met veel verschillende soorten dieren, met name zoogdieren en vogels, in gehouden omstandigheden. De dierentuin is aangelegd in een natuurlijke omgeving aan de rand van natuurgebied Anstelvallei en herbergt daardoor tevens een grote diversiteit aan wilde planten en dieren. Tijdens een 24 uur durende Bioblitz in het weekend van 10-11 september 2016 werd de natuurlijke rijkdom van GaiaZOO onderzocht. In dit artikel een overzicht van de wilde natuur in de Kerkraadse dierentuin.

 


 2017 01 i

Wildzang – Vogels in en om de tuin Max Bruinooge, Heerlen

Vogels in de tuin zie je vooral wanneer je ze voert. Meestal in het najaar richting winter worden ze extra gevoerd. De commercie heeft hier goed op ingespeeld. Er komt steeds wat nieuws. Na gewoon strooigoed en pindasnoeren kwamen de potten met pindakaas, daarna met andere vetten gemengd met vogelzaden, meelwormen enz. Inmiddels zijn er ook gehalveerde gevulde kokosnoten.

 


 2017 01 j

Natuuroverpeinzing – Nieuwe kansen voor de natuur Frans Sijben, Nijmegen

In mijn herinnering zijn steden en dorpen in mijn jeugd bloemrijk. Maar ook akkers staan vol bloeiende wilde kruiden. Anno 2017 zijn de wilde kruiden van de meeste akkers verdwenen en rukt in stad

 


 2017 01 k

Voetspoor 287 – Wandeling door het heuvellandschap ten westen van Gulpen Harry Boelen, Maastricht

Deze afwisselende wandeling voert ons door het golvende landschap ten westen van de gemeente Gulpen-Wittem. Reijmerstok is het dorp waar het begin en eindpunt van deze ca.15 kilometer lange wandeling gelegen is. We wandelen over veld- en holle wegen, door weilanden over smalle paadjes langs het riviertje de Gulp en langs markante punten van de voormalige trambaan Maastricht – Vaals. We maken kennis met kleine buurtschappen en gehuchten als Billinghuizen, Pesaken, Euverem, Ingber en de Hut.

 


 2017 01 l

Korte tour 167 – Wandeling vanuit Spaubeek Harry Boelen, Maastricht

Deze ruim 8 kilometer lange wandeling, met veel afwisseling, voert ons door holle wegen, grubben en veldwegen naar het plateau van Schimmert. Onderweg passeren we de groeve Houben en wandelen we door het natuurgebied Diependaal met zijn geologisch monument. We starten de wandeling in het centrum van Spaubeek vanaf de parkeerplaats aan de Bongerd.

 


 2017 01 m

Waterleven in Limburg – Onderwaterpanorama’s in Limburgs zoetwater Nicole Neuhoff, Lanaken-Gellik

‘Wat zie je daaronder toch zoal?’ ,wordt mij vaker gevraagd als ik net het water uitkom na een snorkel/duiktocht. Ennn… “ in de tropen daar moet het pas echt interessant zijn, maar hier....?” Mijn antwoord over de onderwaterwereld dicht bij huis wordt doorgaans met grote ogen en veel ongeloof aangehoord. Het is me opgevallen dat de kwaliteit van het water de laatste jaren enorm is toegenomen. Dit is te merken aan het zicht, de begroeiing en de toegenomen visstand.

 


 2017 01 n

Natuur in Europa – Wat betekent de Brexit voor de Europese natuur? Simon Degryse, Natuurpunt België

Het mag dan vooral een politieke kwestie zijn, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft gevolgen die een stuk verder reiken. Zo zou de natuur weleens kunnen lijden, zowel te land als op zee.

 


 2017 01 o

Bomen in Limburg – De reus van Nierhoven Math van Sprakelaar, Nuth

De beuk van Nierhoven is geveld, de jaren zijn geteld, een fors geweld, dat geldt. Het klinkt mooi, maar de gezichtsbepalende boom van de wijde omtrek zijn we kwijt. In de avond van donderdag 23 juni 2016 heeft een brute storm de majestueuze boom gebroken als een luciferhoutje. Stomme verbazing alom: dat kan toch niet; zo`n machtige reus tegen de vlakte?

 


 2017 01 p

Veldwespen – De Bergveldwesp Ton Vranken, Susteren

Veldwespen zijn sociale wespen met vrij kleine volken. Ze maken typische open nesten en vallen in de vlucht op door de naar achter afhangende poten. in Nederland komen twee soorten veldwespen voor: De Franse veldwesp, te herkennen aan de oranje/rode antennes en de veel zeldzamere Bergveldwesp met zijn volledige zwarte antennes. Ze houden van warmte en vestigen zich sporadisch in een microklimaat van dorp of stad en in de polder. De vriendelijke Bergveldwespen bouwen hun nest ‘in de open lucht’ aan stengels van planten en dat betekent dat de bouw maar ook het sociale gedrag goed te bestuderen is. Zo`n nest bestaat uit een raat, die is opgebouwd uit een aantal tegen elkaar liggende broedcellen.

 

 
 2017 01 q JEUGDnatuurverkenners – Vogelvrij: een communicatieve boodschap Verena Reinders, docent Mediavormgeving Arcus College Sittard

Als opleiding Mediavormgeving bij het Arcus College vinden wij het belangrijk dat studenten leren schetsen om hun verbeelding, ideeën en concepten te kunnen vertalen op papier en uiteindelijk naar een klant. Als mediavormgever vertaal je een communicatieve boodschap naar diverse media als webdesign, video’s, illustraties, logo’s en huisstijlen. Illustraties maken vraagt inlevingsvermogen van een student en een beeldende vertaalslag kunnen maken van de essentie betreft de inhoud. Voor deze schetsvaardigheidsopdracht hebben de studenten een illustratie gemaakt voor de cover van het boek ‘Vogelvrij’. Een beeldende vertaling waarin de termen oorlog en vrede een relatie met elkaar hebben.
  
2017 01 r Een kijkje in oma’s keuken – Zuurkool, gezondheid uit een pot Thijs Abbenhuis, Haelen

Veel hebben we te danken aan de oude Chinese culturen. Zo ook de zuurkool. Uit het noorden van China brachten de Mongolen hem naar Europa. De Joden verspreidden hem verder over Europa en brachten hem ook naar Amerika. Typisch is dat Joden zuurkool eten met eend of gans en niet met worst. De oude zeevaarders namen al zuurkool mee op hun lange reizen vanwege het hoge vitamine C gehalte en de mineralen erin. Dit voorkwam scheurbuik. ’s Winters kun je tegenwoordig overal aan de snackbars een hotdog krijgen. Dit is een broodje met zuurkool en worst ertussen. Onze oosterburen en ook de Fransen zijn echte zuurkooleters. Ze noemen het respectievelijk sauerkraut en choucroute. De Duitsers eten hem vaak niet met aardappelen maar apart met karwijzaad of kümmel. Je zou het niet denken maar de Amerikanen eten de grootste hoeveelheid zuurkool. Enkele namen voor zuurkool wil ik nog noemen namelijk in Spanje heet het chucrut en in Italië crauti.