logo vlinder1
2017 - 10

  

 2017 6 a

ROZA – De koe, onze krachtige milde schenkster Wiel Hupperets, Maastricht

Zoals in eerdere artikelen vermeld, zijn er mensen die met de niet-zichtbare zijde van levende wezens kunnen communiceren. Een deel van zo’n gesprek tussen de vragensteller en het hogere wezen van de koe, is hier weergegeven.

 


 2017 6 b

POËZIE Ger Eikholt

 

2017 6 c

 

 

FLORA – Zeggen – Carex (4) Paul Spreuwenberg, Schaesberg

Zeggen zijn grasachtige planten die behoren tot de familie van de Cypergrassen (Cyperaceae). Omdat het geslacht Zegge (Carex) soorten omvat die wat moeilijker op naam zijn te brengen lopen veel plantenliefhebbers er vaak met een grote boog omheen. Dat is jammer! Kennis van het geslacht Zegge is van groot belang omdat de aanwezigheid van bepaalde zeggensoorten iets kan zeggen over de natuurwaarden van het betreffende gebied. Het is de bedoeling van deze reeks artikelen om de botanici onder de lezers aan te sporen zich eens in dit interessant geslacht te verdiepen en hun te helpen bij de studie ervan.

 


2017 6 d

ES DE AERT KOAS PROATE – Andere heerbaanroutes van Luik via Voeren naar Aken? (5) Hary van Aken, Klimmen

In dit vijfde en laatste verhaal wordt de serie over vermoedelijk oude routes van Aken via Voeren naar Luik afgesloten. De eindconclusie is dat de Romeinse hoofdweg van Aken naar Maastricht en Luik waarschijnlijk liep via Vaals, Vijlen en Gulpen.

 


 2017 6 e

NATUUR-OVERPEINZING – Aandacht en respect voor natuur Frans Sijben, Nijmegen

Gaat het om ‘natuur’ dan zien we in ons land vaak onverschilligheid, weinig solidariteit en op-eigenvoordeel-uit-zijn. Dat geldt voor burgers, overheden en (publieke) organisaties. Wat is de oorzaak hiervan? Hoe buigen we dit weer om tot méér aandacht, beleid en geld voor ‘natuur’?


 2017 6 f

LIMBURGSE STREEKPRODUCTEN – Artisanaal stroop koken; erfgoed Hans Hermans,Heerlen

Sinds 19 april 2017 is het ambachtelijk stoken van stroop erkend als nationaal cultureel immaterieel erfgoed. Voor een prijsje dat iets hoger ligt dan dat van de industriële suikerbietenstroop koopt de consument rinse appelstroop van premiumkwaliteit. Het betekent echter niet dat onze stroop nu een beschermd streekproduct is zoals Cognac in Frankrijk en Kölsch bier in Duitsland. Hier lezen we dat stroop niet ‘weltfremd’ is en soms aanleiding geeft tot Babylonische spraakverwarring.

 

 2017 6 g

FLORA – Kijk naar de eik Jan van Dingenen, Liempde

Iedereen kent de eik, natuurlijk, zelfs mensen die totaal niet geïnteresseerd zijn in planten, herkennen een eik aan het karakteristieke blad en aan de eikels. Maar vraag eens aan een plantenliefhebber of hij wel eens een eik in bloei heeft gezien. Waarschijnlijk zie je deze dan even denken en ja, dan komen de katjes. Maar wie heeft de vrouwelijke bloemen van eik wel eens gezien? Een zeer verrassende vraag voor de meesten, want ze hebben zich nooit afgevraagd waarom ze de vrouwelijke bloemen van de eik nog niet hebben gezien! En dat terwijl ze normaal altijd het eerst naar de bloemen van een plant kijken!

 


 2017 6 h

VOETSPOOR 292 – Verrassende Maasduinen op De Hamert Harry Boelen, Maastricht

Dit voetspoor start bij ‘Hostellerie De Hamert’ aan de N271. Met bus 83 van Arriva vanuit Venlo stap je uit bij halte ‘Hostellerie De Hamert’. Een tocht van 19,5 km door de Maasduinen. Zandduinen, vennen, loof- en dennenbossen en heidevelden. Misschien ontmoet je een inwoner: rund, schaap of moeflon. De Hamert: terecht met de titel ‘Nationaal Park’. Geniet van de uitgestrekte purperen heidevelden.

 


 2017 6 i

KORTE TOUR 172 – Wandeling tussen Cadier en Keer en Bemelen Harry Boelen, Maastricht

Deze afwisselende wandeling met een lengte van ca. 8 kilometer, brengt ons via het Missiehuis van Cadier en Keer en via de golfbaan, naar Bemelen. We wandelen onderlangs de Bemelerberg en via vaak verassende bos- en weide paadjes keren we weer terug op ons vertrekpunt. Het vertrekpunt is de parkeerplaats bij het sportcomplex van Cadier en Keer, gelegen aan de Bemelerweg ter hoogte van huisnummer 55 en het woonwagenkampje.

 


 2017 6 j

MENS EN NATUUR – De geschiedenis van de groene natuurparel: ‘Tinus” Tuut van der Beele, Sevenum

In 1984 erfde ik van mijn vader Ruud, een perceel grond met kreupelhout van 4.500 m2. Voornamelijk populieren en elzen. Mijn vader had dit perceeltje gekocht van zijn jachtvriend Tinus voor 500 gulden. Tinus was een vrijgezel die in zijn ouderlijk huis aan de Kleefsedijk woonde. Bijna zijn hele leven heeft hij in het oude Saksische boerderijtje gewoond. Vaak gingen ze samen duiven schieten in wat zij noemden ,,het höltje”. ,,Ruud, dit höltje kriegs dich van mich as ik doëdgoan” ( dit perceel krijg je van mij als ik doodga ) sprak Tinus op een dag. Kort nadat Tinus in 1983 stierf, overleed ook mijn vader…

 


 2017 6 k

FLORA EN FAUNA – Van bloemetjes en bijtjes Peter Keulers, Geleen 


Als kind leerden we van de bloemen en de bijtjes. De uitwerking van het verhaal was verbluffend. Er waren geen verdere vragen. Die zouden later wel komen. Inmiddels weten we beter: voortplanting is meer dan een toevallig ontmoeten van een vrouwtje en mannetje. Toch is de impact van onze eerste les in voortplanting zo overdonderend dat mogelijke varianten op voorhand uitgesloten zijn. En het resultaat: onder menig natuurliefhebber is een opmerkelijk beperkt inzicht in genetica.


 2017 6 l

LEVEN IN EN OM DE TUIN

Fotopagina Piet Schuttelaar, Stein

 


 2017 6 m

ECOSYSTEMEN – Levensgemeenschap en biotoop Wim Vlekken, Weert

Hoe beoordeel je eco-systeemdiensten? Dankzij de biodiversiteit kan de natuur ons alles leveren wat nodig is om als soort te overleven. Op voorwaarde dat de natuur in evenwicht is. Dan levert dat samenspel van biodiversiteit gratis wat we nodig hebben. Verstoren we dat evenwicht dan rijzen de kosten om te overleven de pan uit. Daar profiteert alleen de industrie van en als burger/consument trek je aan het kortste eind. Biodiversiteit is meer dan een verscheidenheid van soorten binnen een bepaald ecosysteem. Het gaat om de samenhang van die soorten. Als dat in evenwicht is levert dat ecosysteem ons diensten: de ecosysteemdiensten. Je kunt het ook de maatschappelijke baten noemen.

 


 2017 6 n

INSECTENWERELD – Vlinders in tuin en op de heide Max Bruinooge, Heerlen

Wat een heet en droog voorjaar en begin van de zomer! Het heeft zijn voor- en nadelen. Een voordeel: er zijn veel vlinders te zien in de bloeiende tuin en de vrije natuur. Vlinders zijn juweeltjes van tuin park en open landschap. Je kunt er van genieten, zoals ze vrij in de natuur vliegen met al die kleuren en vormen!

 


 2017 6 o

PARADIJSJES IN NOORD-FRANKRIJK (slot) – De Elzas Thijs Abbenhuis, Haelen

De Elzas is de noordoostelijke provincie van Frankrijk. De hoofdstad is Straatsburg, de vroegere vestiging van de E.G.K.S ofwel Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, nu nog voor een deel de vestiging van het Europarlement. Twee andere grotere plaatsen zijn nog Colmar en Mulhouse. De Rijn vormt de oostgrens met Duitsland. Van noord naar zuid lopen de Vogezen, een middengebergte met veel bossen. De provincie is vooral bekend om zijn toerisme en de wijnbouw.

 

 
 2017 6 p

VERBRANDE VINGERS Thijs Abbenhuis, Haelen

Vrijwel mijn hele leven ( 81 jaren ) ben ik met wilde planten bezig geweest en toch heb ik onlangs nog een harde les moeten incasseren…