logo vlinder1
reactie van lezers

 

Reactie van lezers:

In editie 6 van De Natuurgids, pagina 203 schriijft Peter Keulers een artilel over insecten: De collectieve intelegentie van sociale insecten

Complimenten voor jouw verhaal over die mieren. Je toont aan dat die mierenwereld beter georganiseerd is dan onze mensenwereld en ik zou dat ook als titel gekozen hebben.
 
groetjes, Hary van Aken
 
Afbeelding 2 Algoritme CC Licence Dréosvg

In editie 5 van De Natuurgids, pagina176 schrijft Thijs Abbenhuis een artikel over bijzondere planten: de Alruin.

Namens de tuinwerkgroep van het IVN Elsloo reageert waarnemend voorzitter Chris Wolthuis op het artikel van Thijs:

“Het mag bekend zijn dat de Alruin een zeer vorstgevoelige plant is dus bij de eerste uitlopers ( bladrozet) is bescherming noodzakelijk en wordt de plant afgedekt. Ieder jaar bloeit de Alruin in de periode maart tot april op drie plaatsen in de botanische tuin van IVN Elsloo. Uit de bloemen ontstaan de zaadbollen die door onze vrijwilligers z.s.m. worden verwijderd om “liefhebbers” geen kans te geven deze te ontvreemden. In het verleden is vaker de complete plant verdwenen. (Hallucinerende doeleinden).”

 

 

De Vijgenboom van Thijs Abbenhuis 542x768

Reactie van lezers:

In editie 5 van De Natuurgids, pagina 167 schrijft Peter Keulers een artikel over Botanie: Als de vijgen bloeien.

Hier een reactie op het mooie stukje over de Vijgenboom van Peter Keulers.

Mijn eigen Vijgenboom. Mij trof de wetenswaardigheid over de wonderbaarlijke bevruchting van de vijg. Nooit had ik er van gehoord. Erg interessant. Een tiental jaren geleden kreeg ik van mijn goede vriend Sjef Silvrants uit Neer een Vijgenboompje. Het was ongeveer 50 cm. hoog. Ik plantte het in mijn tuin voor een houten schutting op het zuidoosten. Sjef had meerdere Vijgenbomen in zijn tuin. Zijn vrouw Leen maakte er heerlijke jam van en verkocht de potjes zelfs in een zelfbedieningsstandje aan de weg. Ook maakte ze er compôte van dat goed smaakte bij een wildgerecht. Mijn boompje groeide voorspoedig op en is nu 2,5 meter hoog. In 2016 had ik drie oogsten achter elkaar waarvan de laatste net voordat de vorst inviel. In 2017 was er niets te oogsten, omdat in het voorjaar de eerste knopjes bevroren. Dit jaar: 2018,schijnt goed uit te pakken. Ik heb al 2 kg.kunnen plukken en de tweede pluk wordt ook goed. Dit stukje ter aanvulling van het prachtige verhaal van Peter Keulers. Alleen hoop ik dat de beestjes de vrucht bij consumptie al hebben verlaten.

Groeten van Thijs Abbenhuis uit Haelen