logo vlinder1
2017 - 12

  

 2017 dec 1

VAN DE BESTUURSTAFEL

De Natuurgids van de Toekomst Jos Littmann Voor de groep vaste auteurs / volontairs van De Natuurgids was zaterdag 23 september de jaarlijkse dank-je-wel dag georganiseerd. Dit jaar in Beesel, Midden Limburg. In het ochtendprogramma werd teruggekeken op het afgelopen jaar en kwamen de voornemens voor komend jaar aan bod.

 

 


 2017 dec 2

WAARDERINGSPRIJS

Van het bestuur Vanwege zijn jarenlange verdienste voor De Natuurgids, werd de waarderingsprijs uitgereikt aan Jan van Dingenen.

 


 2017 dec 3

HULPVRAAG – Syndroom van Witkla | Ger Eikholt, Mook

Stel je voor: al maandenlang beul ik mezelf ‘s morgens wakker en denk: Witte klaver. WITTE KLAVER! Nee, niet “goedemorgen lief, goed geslapen?”, nee: witte klaver. En dat suddert door de dag: bij ‘t ontbijt, supermarkt, boswandeling (hee, nergens witte klaver, maar toch) bij tandarts, oogarts en boerenwinkel: HET LAAT ME NIET LOS! Is niet goed, huisarts zoekt dwangbuis op onderste schap en tracht me af te leiden. Ik trap er niet in: witte…….

 

 


 2017 dec 4

POËZIE – Joods Kind Wiel Hupperets, Maastricht

 


 2017 dec 5

NIEUW WATERZUIVERINGSCONCEPT – Prestigieus object bij WML Hans Hermans, Heerlen 


Vooraf aan de excursie naar dit prestigieuze object vond er in de restauratie van station Simpelveld door waterschapmedewerkster mevrouw Evelien Nijssen een gedegen presentatie plaats. Uitleg op het terrein van het Waterschapsbedrijf Limburg bevond zich in de vertrouwde handen van procesoperator de heer Wouter Kattenbeld


 2017 dec 6

GEWASBESCHERMING – Afrikaantjes op landbouwgrond Jeu Smeets, Venlo

Afrikaantjes ( Tagetes ) zijn er in vele soorten. Zowel één- als meerderjarig. Ze komen van nature voor in de warme streken van Midden Amerika en Mexico. Rond 1600 werden enkele soorten door de Spanjaarden na de veroveringen ingevoerd in Europa. De Tagetes petula en de Tagetes erecta bleken goed te gedijen en sinds die tijd zijn er ook veel hybriden ontstaan.

 

 2017 dec 7

ES DE AERT KOAS PROATE –Romeinse waterleiding en heerbaan van Keulen naar de Eifel (2) Hary van Aken, Klimmen

De oudste waterleiding van Keulen werd in de eerste eeuw na Chr. aangelegd vanuit bronnen in het nabije dorp Hürth. Maar naar mate de Romeinse stad groeide, steeg tevens de behoefte aan drinkwater. Daarnaast daalde de watertoevoer aanzienlijk tijdens droge zomers. Dat was dus voor de Romeinen aanleiding om verder te zoeken naar bronnen in de Eifel. De waterleiding in Hürth en de Romeinse begeleidingsweg liepen onder de huidige Kreuzstrasse in Hürth. Bij de Hermülheimer Burg lag het verzamelbekken van de diverse bronnen. De oude weg en waterleiding dienden later als grensscheiding tussen parochies en dorpen. Ook de oude kerk van Hermülheimer werd tijdens de 13 de eeuw opgebouwd met stenen, geroofd uit de gemetselde Romeinse waterleiding. FLORA – Zeggen – Carex (6)

 


 2017 dec 8

FLORA – Zeggen – Carex (6) Paul Spreuwenberg, Schaesberg 


Zeggen zijn grasachtige planten die behoren tot de familie van de Cypergrassen (Cyperaceae). Omdat het geslacht Zegge (Carex) soorten omvat die wat moeilijker op naam zijn te brengen lopen veel plantenliefhebbers er vaak met een grote boog omheen. Dat is jammer! Kennis van het geslacht Zegge is van groot belang omdat de aanwezigheid van bepaalde zeggensoorten iets kan zeggen over de natuurwaarden van het betreffende gebied. Het is de bedoeling van deze reeks artikelen om de botanici onder de lezers aan te sporen zich eens in dit interessant geslacht te verdiepen en hun te helpen bij de studie ervan.


 2017 dec 9

NATUUR EN CULTUUR IN PEEL & MAAS – Driesprong van Peelkanalen Piet Blankers, Meijel

Gebroederlijk lopen de twee kanalen over een lengte van vier kilometer naast elkaar. De tussenliggende afstand is slechts twintig meter. Wat een tijd en arbeidsverspilling!

 


 2017 dec 9a

WILDZANG – Getierelier over de merel Piet Schuttelaar, Stein

Het is een tijd heel stil geweest in de tuin… Weinig mussen, kool- en pimpelmezen en vooral geen merels. Ik werd aangesproken en ontving er mails en telefoontjes over van ongeruste natuurliefhebbers en vogelpieten…

 

 


 2017 dec 9b

WILDE FLORA – EEN BELICHT DINGETJE – Grondster: plant zonder vaste verblijfplaats Jan van Dingenen, Liempde

Grondster (Illecebrum verticillatum) is zeker geen onopvallende plant, wel zeldzaam in grote delen van Nederland en die delen lijken de laatste jaren steeds groter te worden. Grondster groeit vooral op schrale zandgronden. Dus in Zuid-Limburg was deze waarschijnlijk altijd al zeldzaam, maar nu gaat de plant ook Noord en Midden-Limburg achteruit. En eigenlijk in heel Nederland. Jammer, want het is een bijzondere plant.


 2017 dec 9c

POËZIE – Onvoorzien vervolg op Poëzie Hasenohr Ger Eikholt, Mook

En er kwam een reactie van Huub Kluitmans uit Grashoek op mijn poëzie-bijdrage in De Natuurgids nr 7 over Richard Hasenohr.

 


 9d

VOETSPOOR 294 – Panoramawandeling tussen Homburg – Sippenaeken en Plombières Harry Boelen, Maastricht

Begin en eindpunt van deze panorama wandeling is het Belgische plaatsje Hombourg in de buurt van de bekende plaatsen Aubel en Henri – Chapelle. Deze zeer afwisselende wandeling is ca.16 kilometer lang en voert ons via weilanden, veldwegen en kleine bossages door een glooiend landschap. Na een regenperiode kan het plaatselijk behoorlijk modderig zijn. Stevige wandelschoenen zijn daarom zeker aan te bevelen.

 

 


 2017 dec 9e

KORTE TOUR 174 – Vanuit Mechelen naar het Sweibergerbosch Harry Boelen, Maastricht

Deze ca.10 kilometer lange wandeling, welke is in te korten tot ca. 8 kilometer, voert ons vanuit Mechelen langs en door het Schweibergerbosch. De wandeling wordt gekenmerkt door zijn verrassende uitzichten en afwisseling van bospaden, weidepaadjes en karakteristieke buurtschappen als Overgeul, Landsrade, Bissen en Dal. We starten de wandeling vanaf de parkeerplaats aan het Dokter Janssenplein in Mechelen.


 2017 dec 9f

NATUURGEBIEDEN IN ONZE OMGEVING – Landgoed Goedenrade Olaf Op den Kamp, Kerkrade 

Ten oosten van Eys ligt Landgoed Goedenrade, een complex bestaande uit het gelijknamige kasteel, het bijbehorende park, de beemden langs de Eyserbeek en een hellingbos. Kasteel Goedenrade is een landhuis uit de 18e eeuw. Het bos en het park zijn eigendom van Stichting het Limburgs Landschap.

 

 
 2017 dec 9g

CULINAIRE CULTUUR – Sjtinkkiëskes - wereldberoemd Peter Keulers, Geleen

Kaas is er in allerlei soorten. Onderling onderscheiden ze zich in karakter als mensen. De Franse kazen stinken natuurlijk niet, die hebben een stevig parfum. Toch weet u wel beter. Onder de wit-schimmel soorten huizen aardige geurtjes. En wat te denken van de roodschimmel kazen zoals munster? Voor de vertrouwde stinkkazen moeten we echter dicht bij huis blijven, bij het gewone volk. Stinken is een kwestie van smaak.

 

 

  
 2017 dec 9h  

PADDESTOELEN – Boleten van de Brunsummerheide (1) Max Bruinooge, Heerlen

Boleten oftewel de familie Bolotacea is onder te verdelen in de verschillende geslachten of Genus, zoals: Boletus, Gyroporus, Xerocomus, Leccinum en Suillus. De verschillende geslachten zijn te herkennen aan onder andere de vorm en kleur van de hoed, de steel, het vlees, en de sporen. Boleten zijn paddenstoelen met duidelijke kenmerken zoals de hoed, die droog is of enigszins kleverig bij vochtig weer, maar nooit slijmerig. Deze hebben geen plaatjes als sporendragers maar gaatjes of buisjes en kunnen gemakkelijk van de hoed gescheiden worden. Veel soorten hebben op de steel een duidelijke netwerk en sommige hebben kleine gekleurde schubjes. De meesten groeien op de grond en zijn gebonden aan bepaalde bomen.

 


2017 dec 9i

MENS EN GEZONDHEID – Biologisch tuinieren (slot) Thijs Abbenhuis, Haelen

Tegen het einde van september zit er wat planten betreft wel alles in de grond. Blijvende activiteiten zijn water geven bij droogte en onkruid verwijderen. Voor dit laatste heeft men een solar-wiedbed aangeschaft, dat voortbewogen wordt door zonne-energie. Naast elkaar liggen 6 wieders voorover op de machine. Wat eind september wel nog gezaaid kan worden zijn winterspinazie, veldsla en winterpostelein. Verder moet gezorgd worden voor het inzaaien van groenbemesting en het verzamelen van biologische mest en compost.